Potpisivanje peticije "Zdravlje je pravo, a ne privilegija" u Bihaću

Posted by Admin on 16 mart 2016

Kantoni iznad zakona

Premda zakonska rješenja određuju kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja participacije za usluge zdravstvene zaštite, 4 kantona zadržavajući kao obavezne troškove participacije odbijaju da ispoštuju zakon. Stoga će nevladine organizacije: Partnerstvo za zdravlje, ICVA i Ruka ruci, 17. marta organizovati potpisivanje peticije na ulicama Bihaća kojom će se zahtijevati od zakonodavne i izvršnevlasti kantona da usklade kantonalne propise sa Federalnom Odlukom o participaciji. Koje su kategorije stanovništva oslobođene plaćanja participacije?

Uprkos donošenju propisa na nivou Federacije BiH koji garantuju izuzimanje ugroženih grupa građana iz plaćanja troškova liječenja, četiri kantona i dalje odbijaju primijeniti Odluku o ličnom učešću građana u troškovima liječenja / Odluku o participaciji, te naplaćuju participaciju i osobama koja su zakonom oslobođena plaćanja.

Stoga su Partnerstvo za zdravlje, ICVA i Ruka ruci nakon februarske i martovske akcije pokrenuli ponovo potpisivanje peticije:

Glavni trg, centar Bihaća,

17. marta od 12 do 15 sati

Peticijom će se zahtijevati od zakonodavnih i izvršnih vlasti kantona da usklade kantonalne propise sa Federalnom Odlukom o participaciji i od plaćanja participacije oslobode sljedeće kategorije:

Pozivaju se građani da se u velikom broju pridruže akciji i svojim potpisima apeluju na vlast da provodi zakon.

Naredni događaj je planiran u sljedećoj sedmici u Konjicu.

Mediji se ljubazno pozivaju da pokriju akciju.

Kontakt osobe:

Damir Laličić, Partnerstvo za zdravlje / Partnerships in Health, 062/204-420

Milan Mirić, ICVA, 033/210-201