Obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a - 01.12.2015.

Posted by Admin on 01 decembar 2015

Ove godine, Udruzenje "Partnerstvo za zdravlje" je pokrenulo inicijativu da se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježi zajedničkim nastupom organizacija koje djeluju na području Općine Ilidža. Toj inicijativi su se odazvala udruženja: Mreža vršnjačkih edukatora Y-Peer, Institut za razvoj mladih Kult, Vijeće mladih općine Ilidža, kao i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Ovom prilikom se implementirao niz aktivnosti:

  • Info štandovi na Ilidži, Istočnoj Ilidži, Palama i Hrasnici na kojim su vrijedni volonteri podijelili desetine hiljada primjeraka edukativnih materijala o reproduktivnom zdravlju, HIV-u i AIDS-u, kao i muške kondome kao jedinu zaštite od spolno prenosivih bolesti;
  • Radionica za mlade na temu „HIV/AIDS i reproduktivno zdravlje, te rizici za mlade" kojoj je prisustvovalo 30 učenika srednjih škola sa područja općine Ilidža, a na kojoj su učenici imali prilike da nauče o HIV-u i AIDS-u kao i drugim spolno prenosivim bolestima, ali i o značaju zaštite reproduktivnog zdravlja;
  • Okrugli sto za predstavnike škola sa područja općine Ilidža o značaju edukacije i drugih prevetnivnih aktivnosti u cilju zaštite reproduktivnog zdravlja mladih. Glavni zaključak okruglog stola je da edukativne i preventivne aktivnosti treba približiti učenicima i djeci kroz uvođenje fakultativne edukacije o reproduktivnom zdravlju kao što su školske sekcije, radionice, vršnjačka edukacija, parlaonice i sl.
  • Distribucija desetina hiljada edukativnih materijala po poštanskim sandučićima stanovnika općine Ilidža, kao i po mjestima gdje se građani i mladi okupljaju, kao što su šoping centri, kafe barovi i sl.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a je jedna u nizu aktivnosti i programa koje Partnerstvo za zdravlje provodi kroz svoje redovne aktivnosti namijenjene unapređenju zdravstvene situacije u našoj zemlji, te će u narednom periodu posvetiti više pažnje preventivnim aktivnostima u obrazovnom sistemu.